petak, 15. veljače 2019.

Borove iglice


Borove iglice vjerojatno nisu najočitiji izbor u potrazi za ljekovitim biljem, ali sadrže iznenađujuće visoke količine C vitamina u odnosu na ostale vrste drveća. Bor je ujendo crnogorično stablo rasprostranjeno po čitavoj Europi zbog čega su njegove iglice zaista lako dostupne svima.
Kao što je poznato, vitamin C od ključne je važnosti za ljudski imunološki sustav jer stimulira proizvodnju bijelih krvnih stanica koje se bore protiv upalnih stanja organizma. 
Također, C vitamin jedan je od najvažnijih komponenti kolagena koji je nužan za stvaranje novih i regeneraciju oštećenih stanica organizma. Osim C vitamina, borove iglice bogate su vitaminom A te karotenoidima zbog čega mogu pomoći u liječenju i ublažavanju nekih medicinskih problema.
Med od borovih iglica – recept
  • 1 kg iglica bora, jele ili smreke,
  • 1 kg šećera ili med

  • 1.limun



Uzmete jednu staklenku i stvaljajte  red borovih iglica  pa red  šećera sve do vrha.
Zatvorite staklenku i ostavite na sunčanom mjestu oko  trideset dana.
Povremeno  okrenite staklenku. 
Zbog velike količine C vitamina, proizvodi od borovih iglica mogu se koristiti kao preventiva protiv prehlade i gripe u zimskim mjesecima, a također i pomoći u liječenju istih zbog regenerativnih sposobnosti kolagena.
Borove iglice također sadrže aktivne sastojke koji potiču iskašljavanje te tako izbacivanje sekreta iz dišnih puteva čime pospješuju liječenje upale grla i bronhitisa, a može pomoći i u ublažavanju simptoma astme.
Istovremeno, antiseptičko djelovanje esencijalnih ulja iz borovih iglicauništava patogene bakterije sprječavajući širenje infekcije dišnih puteva.
Visoke koncentracije vitamina A i karotenoida koji djeluju blagotvorno na zdravlje očiju, sprječavajući pojavu mrene i degeneraciju makule, što su najčešći problemi vida u starijoj životnoj  
Vitamin A važan je i u očuvanju zdravlja kože jer njegova antioksidativna svojstva uništavaju štetne slobodne radikale te ubrzavaju regeneraciju stanica kože, zbog čega proizvodi od borovih iglica mogu pospješiti liječenje ožiljaka od akni te usporiti nastanak bora.
Iako se od suhih borovih iglica može skuhati klasičan blagotvorni čaj, manje je poznato kako nam one mogu poslužiti i u pripremi  meda odnosno sirupa koji se može koristiti svakodnevno uz prethodnu jednostavnu pripremu.
Priprema meda od borovih iglica ne zahtijeva mnogo vremena i sastojaka, ali med treba odležati 40 dana na suncu prije upotrebe, što treba imati na umu kada planirate početak njegova korištenja.
Nemojte ga koristiti kao dodatak čajevima jer će vruća voda ukloniti većinu aktivnih zdravih sastojaka.
Med od borovih iglica smiju koristiti i djeca starija od 1 godine.
Trudnice ne smiju koristiti proizvode od borovih iglica ili drugih zimzelenih biljaka jer određeni aktivni sastojci u njima mogu naštetiti plodu.
.

Nema komentara:

Objavi komentar