subota, 27. listopada 2018.

Vrbovica kao lijek čuva prostatu


POKLONICI tradicionalne medicine tvrde da je najbolji lek za prostatu vrbovica (Epilobium pariflorum), u narodu poznata i kao svilovina, mala ili bela mlečika, kiprovina, crveni noćurak, vrbova ružica. Poseduje izuzetno antiseptičko, antibakterijsko i antiupalno svojstvo, a pojedini travari tvrde da ima i antikancerogenu moć. Kada su upale u pitanju, posebno je efikasna u lečenju bešike, bubrega i bakterija u urinarnom traktu.
Izuzetno je cenjena u celoj Evropi, a posebno u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Francuskoj. Koristili su je i drevni narodi, ali je tokom vekova pala u zaborav. Pre nekoliko decenija, iz zaborava je izvukla austrijska travarka Marija Treben, a od tada ona doživljava renesansu i postaje popularna kao nekada. Obilato su je koristili u lečenju vojnika na teritoriji stare Nemačke, Rusije, Tibeta i Mongolije. Američki Indijanci su je zimi mazali da zaštite kožu i od nje pripremali čaj protiv zatvora i tvrde stolice koji su mogle da piju i bebe.
Višegodišnja biljka vrbovica je veoma rasprostranjena i može da poraste do metar, a cveta od jula do septembra. Ružičasti cvetići imaju po četiri latice, krase vrhove. Polen i nektar vrbove ružice su mamac za pčele i med je izuzetno ukusan, ali pčelari to uglavnom ne znaju. Raste na šumskim čistinama, uz puteve oko četinarskih i listopadnih šuma. Prijaju joj sveže hranljive podloge bogate azotom.
U lekovite svrhe se beru listovi i cela biljka dok je u cvatu, a zatim se suši na toplom, vetrovitom mestu u hladovini. Nakon toga se vrbovica usitni i stavlja u platnene vrećice ili tegle. Od nje se pravi čajevi, ekstrakti i tinkture. Iskustva osoba koje imaju bolesnu prostatu, ali i druge organe urinarnog trakta, pokazuju da im ova biljka može doneti izlečenje i vratiti u zdravo stanje.
Naročito se pokazala efikasnom kod problema se mokrenjem, koji su uzrokovani uvećanjem i upalom prostate. Pomaže i kod drugih tegoba vezanih za prostatu, posebno kod akutnog prostatitisa izazvanog bakterijom ešerihijom koli, klebsielom, proteusom.
Kod pacijenata koji su operisali prostatu, čaj od vrbovice uklanja osećaj pečenja i ostale tegobe koje se javljaju u postoperativnom periodu.Upalu bubrega, bešike i mokraćnih kanala takođe uspešno eliminiše, kao i infekcije bakterijama. Pokazala se izuzetno delotovorno kod muškaraca i kod žena u rešavanju problema inkontinencije, odnosno nekontrolisanog mokrenja. Iako se najčešće koristi kao čaj za lečenje prostate, dokazano je da pomaže i ženama. U poslednje vreme sve češće se preporučuje za ublažavanja bolnih menstruacija i drugih ženskih tegoba. Vrbovica je efikasna i u čajnim mešavinama, u kombinaciji sa listom i korenom koprive, kantarionom, kamilicom, iđirotom...
Mladi listovi biljke se koriste i u kulinarstvu jer su ukusni, puni vitamina i podižu energiju. Dodaju se salatama, varivima, supama i čorbama.
EFIKASAN ČAJ
MUŠKARCIMA koji imaju problema sa prostatom pomaže čaj od vrbovice koji se pravi vrlo jednostavno. Kašičica osušene biljke se prelije sa 2 dl kipuće vode i ostavi da odstoji pet minuta u poklopljenoj posudi. Čaj se potom procedi i pije dva puta dnevno po jedna šolja. Najbolje deluje kada se pije ujutru na prazan stomak i uveče pred spavanje.

Nema komentara:

Objavi komentar