petak, 16. studenoga 2018.

Peršun ispira bakterije iz organizma


PERŠUN je nadaleko čuven kao biljka koja doprinosi ubrzanom izbacivanju tečnosti iz organizma, pa je posebno preporučljiva kod osoba koje imaju obolele bubrege i probleme sa mokraćnim putevima. Koren ove biljke deluje kao diuretik i koristi se za lečenje raznih oblika vodene bolesti, kakve su prekomerno nakupljanje tečnosti u organizmu. Iako se u tradicionalnoj medicine preporučuje i kod artritisa i gihta, pokazalo se da peršun efikasno ispira bakterije iz urinarnog trakta, u slučaju infekcije mokraćnih organa, kao i nakon operacije prostate, radi bržeg oporavka.
Osim tečnosti, podstiče i izlučivanje soli iz organizma što pozitivno deluje na smanjenje krvnog pritiska i ujedno pomaže kod gojaznosti. Listovi peršuna su izvrstan izvor vitamina C, pa je dobro jesti ih i u svežem obliku.
ČAJ OD PERŠUNA ZA MRŠAVLJENJE
Postoji vjerovanje da se od peršunovog čaja može izgubiti 1-2 kg, a mnogi čajevi za mršavljenje sadrže peršun. Od njega se kilogrami tope samo zato, što iz tijela izlazi mnogo vode. Biljka peršuna nam pomaže da se tijelo očisti, ali ne očekujte mnogo više od toga.
ČAJ OD PERŠUNA ZA JAČANJE POTENCIJE
Pomiješajte 100 gr. korijena i 100 gr. sjemena peršuna. Od te mješavine uzmite po dvije kašičice i kuhajte 5 minuta u 2 dl vode. Poklopite, pustite da odstoji sat vremena i procijedite. Po želji čaj možete zasladiti sa medom od žalfije ili ruzmarina, a pije se naveče. Pored ovog čaja, dobro se pokazao i sok od celera i to 1 dl u manjim gutljajima.
ČAJ OD PERŠUNA ZA ČIŠĆENJE KRVI
Uzmite po 100 grama korijena i lista peršuna, 100 grama kleke i 100 grama maslačka.
Od mješavine ovih biljaka uzmite 2 kašike i prelijte sa 6 dl ključale vode. Poklopite i pustite da odstoji sat vremena, te procijedite. Nije loše da bobice kleka i zgnječite.
Ovakav čaj pijete zaslađen 3 puta dnevno po 2 dl, a toj terapiji možete dodati i kapi propolisa tako što u čaj ukapate 3 puta po 10 kapi.
ČAJ OD PERŠUNA ZA ČIŠĆENJE BUBREGA I BUBREŽNIH KAMENACA
Pomiješajte po 100 grama korijena, lista i sjemena peršuna. Od mješavine uzmite 2 kašike i kuhajte 5-8 minuta u 2 dl vode. Držite poklopljeno sat vremena i procijedite. Pije se po jedna šolja prije jela, sve dok se čaj ne potroši.
Pored toga što je dobar za pijesak i kamenje u bubrezima, ovaj čaj je dobar i protiv žutice, liječenja slezene i jetre.
Čaj od korena
Koren peršuna koji teži oko 15 grama isecka se na sitne kockice i ubaci u 200 mililitara ključale vode i dodatno prokuva još pet minuta. Posuda se potom poklopi i ostavi da se prohladi oko 15 minuta, nakon čega se iscedi i konzumira mlak bez dodatnih zaslađivača. Da bi mogao da ispolji sve svoje lekovite moći potrebno je piti dve do tri šolje ovog napitka u toku dana.ČAJ OD PERŠUNA U TRUDNOĆI
Biljka peršuna ima jako estrogeno djelovanje i koristi se za omekšavanje grudi i stvaranje mlijeka kod dojilja, za izazivanje mjesečnog ciklusa i olakšavanje samog poroda.
Pored svega navedenog, ako u trudnoći želite koristiti čaj od peršuna, morate biti jako oprezni i s toga vam preporučujemo da se posavjetujete sa svojim ginekologom.
OBLOZI OD PERŠUNA ZA UPALU OČIJU                      
Izvadite sredinu toplog hljeba i dobro izmješajte sa lišćem peršuna. Od te mješavine napravite oblog sličan palačinki i držite na očima sat vremena.
SOK OD PERŠUNA
Uzmite 1 kg meda od bagrema, 2 dl soka od korijena i lista peršuna i 5 dl soka od malina.
Sve sastojke trebate dobro promiješati i uzimati 3 puta po jednu kašiku prije jela.
Ovako pripremljen sirup tj. sok od peršuna, trebaju piti osobe koje imaju anksiozni poremećaj, jer smiruje nervnu napetost.
Važna napomena:
Zabranjena je upotreba peršunovog toksičnog eteričnog ulja, jer može izazvati posljedice za zdravlje: iritira želudac, izaziva masnu jetru, djeluje halucinogeno, izaziva aritmiju, a kod trudnica može izazvati pobačaj. Korijen peršuna sadrži sastojak, koji kod osjetljivih osoba može izazvati fotodermatitis. Peršunovo ulje se smije koristiti samo prema ljekarskom receptu, a djelotvorno je kod infekcija mokraćnih kanala i pojave krvi u mokraći, pojave kamenaca u bešici i bubrezima. Za spoljnu upotrebu se koristi kod uboda insekata (posebno komaraca).

Nema komentara:

Objavi komentar