nedjelja, 4. studenoga 2018.

Suha sljiva kao lijek


Sušene šljive su prava riznica hranjivih tvari, neodoljivog okusa i velikih zdravstvenih vrijednosti.
Oni koji su upoznati s njihovim nutritivnim sastavom ne mare za neobičan smežurani izgled.
Suhe šljive su bogate vitaminima.
Posebno se izdvajaju vitamini A i K. U manjim količinama sadrže i vitamine C, E te B1, B2, B3 i B6.
Odličan su izvor minerala kalija, kalcija, magnezija, željeza, fosfora, natrija, cinka, bakra i mangana.
Tu su i topiva i netopiva vlakna, fenolni spojevi te brojni fitospojevi koji djeluju kao snažni antioksidansi.
Zahvaljujući prirodnim zaslađivačima sorbitolu i fruktozi suhe šljive su idealna namirnica za utaživanje želje za slatkim.
Istovremeno ne izazivaju neželjene posljedice kao što su debljanje ili povišenje razine šećera u krvi – naravno ako se konzumiraju u razumnim količinama.

Zdravstvene dobrobiti suhih šljiva
1. Reguliraju probavu
Suhe šljive su vrlo učinkovite u održavanju zdrave i uravnotežene probave.
2. Čuvaju zdravlje srca
Sušene šljive su bogate kalijem. Jedna porcija sušenih šljiva sadrži 36% preporučene dnevne doze ovog minerala.
3. Snižavaju razinu šećera u krvi
4. Brinu o dobrom vidu i zdravlju očiju
Sušene šljive su odličan izvor vitamina A koji je neophodan za dobar vid.
5. Doprinose zdravim kostima
Porcija suhih šljiva osigurava 129 % preporučene dnevne količine vitamina K koji je od velike važnosti za koagulaciju krvi i izgradnju kostiju.
  • obnovi već oslabljenih kosti
  • održavanju njihovog zdravlja i gustoće
  • prevenciji osteoporoze
  • prevenciji ateroskleroze
Istraživanje studije Državnog Sveučilišta Floride pokazalo je da suhe šljive mogu prevenirati osteoporozu, osobito kod žena u postmenopauzi.
6. Poboljšavaju pamćenje
Konzumacija samo tri do četiri suhe šljive dnevno može značajno doprinijeti neutralizaciji slobodnih radikala, koji imaju štetan utjecaj na pamćenje.
7. Brinu o ljepoti kože i kose
Vitamini i minerali prisutni u šljivama doprinose ljepoti i zdravlju kože.


Sadrže topiva i netopiva vlakna koja su od koristi ne samo za probavu, već i za cjelokupno zdravlje organizma.
Jedna šalica suhih šljiva ima čak 12,4 grama vlakana.
Topiva vlakna brzo upijaju vodu i u dodiru s njom stvaraju želatinastu masu koja stvara osjećaj sitosti, a ujedno pomaže u omekšavanju sadržaja crijeva te njihovom lakšem pražnjenju.
Visoki sadržaj vlakana u suhim šljivama pomaže i u prevenciji hemoroida uzrokovanih zatvorom.
Tako je najpoznatiji narodni lijek protiv zatvora kompot od suhih šljiva.
Sušene šljive sadrže i sorbitol, prirodan šećer za koji je potvrđeno da pospješuje obnavljanje dobre crijevne flore. 

Kalij osigurava ispravno funkcioniranje srca te krvožilnog i živčanog sustava.
Ovaj mineral pomaže i kod povišenog krvnog tlaka te smanjuje rizik od pojave srčanog i moždanog udara.
Niska razina kalija može izazvati slabost, grčeve u mišićima, usporene srčane otkucaje, vrtoglavicu pa čak i gubitak svijesti.
Šljive su nisko pozicionirane na glikemijskoj ljestvici. To znači da mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi i smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.
Sušene šljive sadrže visoki udio topivih vlakana koja pomažu u održavanju stabilnosti šećera u krvi.
Topiva vlakna smanjuju vrijeme zadržavanja hrane u želucu, što za posljedicu ima slabiju apsorpciju šećera u krvotok.
Topiva vlakna i flavonoidi, koji su također u značajnim količinama prisutni u suhim šljivama, od velike su važnosti jer doprinose povećanju osjetljivosti tijela na inzulin.

Pomažu prevenirati pojavu suhoće očiju, noćnu sljepoću, sivu mrenu i makularnu degeneraciju.
Ovi plodovi također brinu o očuvanju tkiva mrežnice i štite od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem.
Karotenoidi prisutni u suhim šljivama – alfa karoten, beta karoten i beta kriptoksantin – pomažu u procesu pretvaranju svjetlosti u živčane impulse.
Lutein i zeaksantin štite stanice od štetnog djelovanja plavog svjetla i pomažu u smanjivanju rizika od problema s vidom vezanih uz starosnu dob.

Prema istraživanju objavljenom u knjizi Wellness Foods A to Z, adekvatne količine vitamina K u prehrani mogu pomoći starijim odraslim osobama u:

Tijekom studije, skupina žena u postmenopauzi je konzumirala 100 grama suhih šljiva dnevno.
Kao rezultat toga, nakon samo tri mjeseca sudionice su imale poboljšane markere za stvaranje kostiju, u usporedbi sa skupinom žena koje su konzumirale po 75 grama suhih jabuka dnevno.

I ne samo to – suha šljiva je toliko korisna da njezina redovita konzumacija može povećati funkcije mozga te poboljšati pamćenje, učenje i koncentraciju.
Istraživanja su pokazala da suhe šljive imaju pozitivne učinke i u prevenciji starosnih neurodegenerativnih poremećaja kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest.

Sušeni plodovi šljiva pomažu usporiti proces starenja, odgoditi pojavu bora te ublažiti vidljivost postojećih bora kao i sunčevih pjega.
Suhe šljive su riznica željeza – minerala koji višestruko pridonosi zdravlju kose.
Nedostatak željeza može prouzročiti opadanje kose te dovesti do njezine suhoće i bezbojnosti.

Nema komentara:

Objavi komentar